Jak správně nabíjet na elektrokole Li-Ion akumulátory

Vždy se správnou nabíječkou. Pokud máte nabíječi na li-ion baterii, tak ji nabíjejte ní. Správné nabíjecí napětí je vždy vyšší. Zde jsou příklady:

Nominální napětí Nabíjecí napětí
24V 29.4V
36V 42V
48V 54.6V

Pokud by nabíječka nabíjela více, řekněme že při 36V by dávala 44V, tak by zničila li-ion články, což jistě nechceme (možná tomu zabrání BMS modul, ale netřeba to testovat). Takový omyl se může snadno stát, pokud zaměníte nabíječku pro lithiové baterie, s nabíječkou pro olověné baterie.

Pokud nevíte, jaké napětí dává nabíječka, proměřte ho multimetrem. a napětí porovnejte s tabulkou nahoru. Doporučuji na první nabíjení hlídat napětí, aby nepřekročilo hranici.

Elektrokola elektroboardy nebo elektro-koloběžky nabijte po každém vůz. Hlavně, pokud plánujete znovu jezdit do 24 hodin. Nebojte se, neminete si cenný cyklus.

Cyklus – jak se to počítá? 1 cyklus je 1 plné nabití a zcela vybití akumulátoru, ale pokud vybijete baterii na 1/2 a pak nabijete tak se to nepočítá za jeden celý cyklus ale za poloviční.

Lithiové baterie nemají paměťový efekt netřeba jejich vybijí do dna a pak nabít, sice baterii nezničíte ale životnosti to nepomůže.

Správné nabíjení v praxi:

Když dokončím vození elektrokolo nabíjemí.
(Skoro) Každá nabíječka má automatické ukončení nabíjení - rozsvítí zelené světélko no nabíječka drží baterii na nabíjecího napětí. Pokud půjdete kolem nabíječku odpojte, není třeba zas hlídat 3 hodiny dokud se nabije baterie, dělejte to tak aby vás to neobtěžovalo je to detail který opravdu prodlouží životnost.
Nabíjet v chladu / ve stínu je lepší než na slunci, chlad prodlužuje životnost.

Mýtus nabíjení – takto to nedělejte:

Přebíjet - jestliže přebijete o 0.1V (na jeden článek), tak zkrátíte životnost o 100 cyklů. Praxe ukázala, že přebití může na určitou dobu vykazovat trochu lepší dojezd, ale po pár cyklech baterii zničíte.
Topení na radiátory a nabíjení - toto nedělejte snižujete tím životnost, ohřívali tužkové baterie aby autíčka ještě 5 minut šli ..
Použití jiné nabíječky - nedělejte to! musíte vědět co děláte a nabíječku monitorovat.
Třeba vybít a nabít úplně pak se zvětší kapacita - pokud je baterie zničena už nic nepomůže.

Rýchlo nabíjanie ničí batériu ano to je od istej miery pravda ale ak máte 15Ah batériu môžete použiť 5A nabíjačku miesto 2A na životnosť to nemá vplyv pretože jeden článok má nabíjací prúd 1-3A a je ich tam paralane 5 zaleží na batérii.