Jak pečovat o Li-Ion akumulátor

Jak pečovat o Li-Ion akumulátor – baterii abychom zachovali její kapacitu co nejdéle

Užitečné tipy, jak prodloužit životnost lithiové baterie na elektrokolo. V článku si přečtete poznatky ověřené zkušenostmi z praxe a protáčení nejčastějších Mýtus, které škodí jak pomáhají. Kupujete si novou baterii nebo elektrokolo a chcete, aby baterie vydržela více než 2 roky? Tak tady se dočtete, co je třeba dělat, aby životnost byla co nejdelší. Většina tipů jsou praktické, snadno proveditelné.

Jak skladovat elektrokolo resp, baterii?

Na prvním místě je skladování elektrokola, protože pravda je taková, že většinu času trávíme mimo elektrobike. Správné skladování je základ úspěchu dlouhé životnosti akumulátoru.

Baterie rychleji stárnou, pokud jsou na teple, například při 0 ° C do poloviny nabitá baterie nedegraduje (jen málo 1-2% za rok). No při 40 ° C a plně nabitá ztratí 30% kapacity rok. V praxi – nízké teploty lze dosahovat v chladničce. Je to nepraktické, ale prodlužuje to životnost. Takovým dobrým místem skladování elektrokola je místnost, která se neohřívá od slunce nebo stín.

40 ° C teploty jsou na Slovensku v létě, ale baterie se může ohřát při nabíjení (i vybíjení) od slunce nebo od tepelného zdroje. Při jízdě slunce až tak nevadí, jednak baterii nenabíjíte, ale vybíjíte, čili napětí akumulátoru není na maximu – třeba si užít slunce a pěkných dní, jen tedy potom elektrokolo nechat nabít a skladovat v chládku.

Takto je to správné v praxi:

Skladujte ve stínu - vybírejte chladné místa.
Můžete nabít naplno, ale lepší je odpojit, když je baterie na 70%.
Když má baterie nízké napětí nabité.

Mýtus skladování – takto to nedělejte:

Baterii třeba mít stále v teple! - není to třeba. Teplota pro skladování je dobrá 0-7 ° C.
Baterii skladovat vybitou - to není dobré. Články se mohou poškodit.
Baterii skladovat stále na nabíječce - baterii nezničíte, ale dost zrychlíte její stárnutí. Pro delší skladování je dobré odpojit nabíječku a jednou za čas trochu nabít - stačí na 50-70%.
Třeba ohřát na slunci, pak se více projde - toto je dobré jedině v zimě.